Op een stralende vroege voorjaarsdag in februari fietsten Willemijn, Vera en ik naar Stolwijk met de zon in onze rug. Wij mochten op kraamvisite komen bij de eerstgeboren lammeren van dit seizoen op Boerderij de Bonte Weide, van Mart-Jan en Willy. In ons achterhoofd hoopten wij ook al de eerste kazen in de bakfiets mee terug te mogen nemen. Wij werden hartelijk ontvangen bij de moderne geitenboerderij aan de Benedenkerkseweg, waar het jonge ondernemersstel met hun gezin woont en werkt. Wij kennen de Bonte Weide al een tijdje, door de verkoop in onze winkel van hun geitenkefir, via onze biologische groothandel. Maar wij vinden het ook prachtig om onze regio uit te pluizen en lokale biologische producenten te verbinden aan onze winkel. Bovendien kunnen we hen helpen naamsbekendheid te krijgen, door verkoop van hun producten in onze winkel. Ons uitgangspunt is te kiezen voor producten van goede, biologische kwaliteit en van (kleinschalige-) bedrijven waar wij zelf achter staan. Daar past de Bonte Weide helemaal bij.
“Wij vinden het prachtig om onze regio uit te pluizen en lokale biologische producenten te verbinden aan onze winkel”
Mart-Jan en Willy vertellen ons vol enthousiasme over belangrijke veranderingen die zij hebben doorgevoerd en het nu al verbluffende resultaat daarvan. Al jaren boeren zij biologisch onder het Skal-keurmerk, maar het streven naar een optimale bedrijfsvoering, vruchtbare bodem en gezonde, vitale dieren werpt nu al zijn vruchten af. In de afgelopen maanden is gezocht naar een goede samenstelling van het voer. Behalve ruwvoer als hooi en gras krijgen de geiten een voor ieder goed gedoseerd mengsel van zaden, noten en kruiden. Behalve een goede gezondheid van de dieren, gaf dit ook gelijk verandering in de samentelling en smaak van de melk. “Onze kefir bijvoorbeeld, werd ook zachter van smaak”, vertelt Willy. “Kefir is een gefermenteerd zuivelproduct en die van ons wordt gemaakt van niet-gehomogeniseerde, rauwe biologische geitenmelk, waardoor de essentiële enzymen bewaard blijven. Bovendien heeft het nieuwe voer een gunstige werking op de verhouding omega-3 en -6 vetzuren. Onze kefir zit boordevol goede melkzuurbacteriën, is licht verteerbaar, rijk aan vitamines en mineralen en heeft een probiotische werking”.
“Behalve ruwvoer als hooi en gras krijgen de geiten een voor ieder goed gedoseerd mengsel van zaden, noten en kruiden”
“Onze boerderij heet natuurlijk niet voor niets De Bonte Weide”, vertelt Mart-Jan, “want ons grasland is rijk aan kruiden. Die bonte kleuren zijn in het voorjaar en de zomer een lust voor het oog. Bovendien willen wij zo veel mogelijk de natuur ondersteunen. Onze percelen worden uitsluitend bemest met vaste mest (mest vermengd met stro). Op dit moment zijn wij bezig met een test om de mest te fermenteren in plaats van composteren, om zo CO2-uitstoot te helpen verminderen. Enkele percelen worden in de periode van begin april tot half juni niet gemaaid en beweid, want dat is het broedseizoen voor de weidevogels. In het midden van deze percelen hebben we een plas dras aangelegd. Dat is een dieper gelegen stuk weiland dat onder water staat. Door middel van een pomp die aangedreven wordt door zonne-energie, houden we het niveau van het water op peil. Op deze plek kunnen de weidevogels foerageren en rusten. Zo zorgen we niet alleen goed voor onze eigen dieren, maar ook voor een optimale biodiversiteit”.
Ondertussen lopen wij met elkaar naar de stal en bewonderen de grote groep melkgeiten, die meteen nieuwsgierig aan onze mouw beginnen te knabbelen. De sfeer onder de dames is opvallend rustig en er dartelt al een klein geitje tussen, dat hier drie weken eerder is geboren. De meeste geiten zijn wit maar er lopen ook aardig wat bontgekleurde tussen. Mart-Jan en Willy hebben ervoor gekozen de jonge geiten niet meer te onthoornen en de lammeren niet met kunstmelk maar gewoon met volle geitenmelk op te laten groeien. “Dit past ons nu beter, op weg naar écht natuurlijke kringloop-landbouw”. Ook de zorg voor de bokjes (die nu eenmaal ook geboren worden, als je wilt dat de moeders melk geven) verdient een belangrijke rol op het bedrijf. Wij als Biowinkel willen hier ook graag over meedenken en mogelijk met elkaar een afnamestroom van lamsvlees creëren. We vervolgen ons bezoek naar de kraamkamer, waar inmiddels tientallen baby-geitjes nieuwsgierig op ons afkomen. Wat een schatjes! Daar wil je wel uren mee in het stro zitten knuffelen.
“Zo zorgen we niet alleen goed voor onze eigen dieren, maar ook voor een optimale biodiversiteit”
En zeker niet onbelangrijk om te vermelden, is dat wij nu onze eerste rauwmelkse biologische geitenkaas van de Bonte Weide verkopen. Daar keken ook wij in Gouda al een poosje naar uit! De melk van de Bonte Weide gaat naar een kleine kaasmaker uit de omgeving, die er Goudse jong – tot belegen kaas van maakt. Er wordt plantaardig stremsel gebruikt en de rauwe (ongepasteuriseerde) melk komt de smaak zeker ten goede. Het resultaat is een heerlijk smeuïge, volle geitenkaas. Wij zijn blij met zo’n prachtig bedrijf dicht bij Gouda en zijn ervan overtuigd dat de klanten van onze Biowinkel net zo blij zijn met deze lekkere, lokale kaas in ons assortiment. Met plezier overhandigde Mart-Jan mij de eerste zeven geitenkazen van de Bonte Weide. Driemaal jong, tweemaal jong-belegen en tweemaal belegen. Ze pasten net in de bakfiets!