Misschien heb je het al eens in het nieuws langs zien komen: Wie goed voor de natuur en biodiversiteit wil zorgen kiest ook in de tuin voor biologisch. Maar wat maakt biologische bloemen en planten nou zo bijzonder (belangrijk)?
Net als in de landbouw wordt in de gangbare sier- en bollenteelt veel gebruik gemaakt van pesticiden, kunstmest en verwarmde en verlichte kassen. Dat kost niet alleen veel energie, maar vervuilt ook de bodem, de lucht en het grondwater. Bijen en andere insecten, die ontzettend belangrijk zijn voor het bestuiven van gewassen en het in evenwicht houden van ecosystemen, zijn uiteindelijk de dupe van de in de planten aanwezige gifstoffen. En ook het kostbare bodemleven krijgt het te verduren waardoor de biodiversiteit bedreigd wordt.
Écht bij- en vlindervriendelijk
Gelukkig kan het ook anders. Biologische kwekers gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen om hun gewassen te beschermen. Door gebruik te maken van natuurlijke vijanden van ziekten en plagen kan de natuur immers als geen ander het evenwicht herstellen. Voor blije bijen en vlinders kies je dus voor biologische bloemen in je tuin.
Met het ritme van de natuur
In het tuincentrum vind je het hele jaar door bloeiende tuinplanten. Soms geïmporteerd vanuit zonnigere oorden, maar ook vaak gekweekt in Nederlandse kassen waar de planten met warmte en licht gefopt worden om de vroege bloei te forceren. Na de verhuizing uit hun veilige, beschermde omgeving krijgen deze bloeiende, volgroeide planten het bovendien dikwijls moeilijk in de tuin, waar de omstandigheden niet meer optimaal zijn.
Biologische kwekers volgen het ritme van de natuur en laten de planten rustig sterk groeien. Het liefst in de volle grond, soms in een onverwarmde kas. Een gezonde plant begint bij een gezonde bodem. Daarom gebruiken de biologische kwekers organische voeding in plaats van kunstmest om het bodemleven volop z’n gang te laten gaan. Dat zorgt voor sterke, compacte planten met gezonde wortels, die bij jou in de tuin verder kunnen groeien.
Waarom zaadvaste rassen belangrijk zijn
In de Nederlandse landbouw worden momenteel bijna uitsluitend F1 hybride zaden gebruikt. Deze zaden groeien uit tot genetisch identieke gewassen, wat leidt tot monoculturen op de akkers. Deze monoculturen zijn afgestemd op het gebruik van pesticiden en kunstmest. Hoewel hybride zaden hoge opbrengsten geven, produceren ze zelf geen vruchtbare zaden en zijn ze beschermd door patentrechten. Dit dwingt boeren om jaarlijks nieuwe zaden aan te kopen en maakt hen afhankelijk van grote bedrijven zoals Bayer en Syngenta. Deze ‘wegwerpzaden’ zijn schadelijk voor zowel de autonomie van boeren als voor de biodiversiteit.
Er zijn echter initiatieven om zaadvaste rassen te behouden en te bevorderen. Zaadvaste rassen zijn traditionele zaden die boeren zelf kunnen vermeerderen en opnieuw planten. Deze rassen zijn vaak beter aangepast aan lokale omstandigheden en dragen bij aan een grotere genetische diversiteit in gewassen. Door zaadvaste rassen te gebruiken en te promoten, kunnen boeren meer onafhankelijk worden van de grote zaadbedrijven en wordt de biodiversiteit op het platteland versterkt. Biologische zaden hebben daarom een belangrijke functie t.o.v. gangbare zaden. De zaden van de Bolster en van Bingenheimer zijn zaadvast (je kunt de zaden zelf oogsten), zijn kiemkrachtig en niet chemisch ontsmet.
Lokale biologische boeketten
Bij ons in de winkel vind je van alles om aan de slag te gaan met jouw biologische tuin. Zo hebben we voedzame compost van BioKultura en het hele jaar door een ruim assortiment biologische zaden van de Bolster. Vroeg in het voorjaar hadden we volop voorjaarsbloeiers op pot. Daarna volgden de eerste vaste planten voor in de tuin. Gedurende het plantseizoen zie je met regelmaat een grote plantenkar bij de ingang van de winkel vol verschillende soorten biologische planten. En van mei tot eind september is er weer verse aanvoer van de biologische gemengde boeketten van Plukgeluk! Elke vrijdagochtend brengt onze lokale heldin Jolande prachtige verse bloemen van haar biologische kwekerij in Zevenhuiven. Hier hebben de bloemen de tijd gekregen om in de volle grond sterk te groeien, voordat ze bij jou op tafel komen te staan.
Sterke vaste planten
Bij ons in de winkel vind je nu ook vaste planten en heesters, zoals purperklokje, kattenkruid, veronica, sedum, groene asperge, rabarber, vlinderstruik… Wees er snel bij! Jan Huiberts van kwekerij Dependens uit Bennekom gebruikt als een van de weinige kwekers in Nederland bladcompost van eigen kwekerij. Deze sterke planten hebben dus een goede start gehad om met jouw liefde en aandacht groot te kunnen groeien. Zoals Jan zelf zegt: “Dit zijn planten die wórden, in plaats van dat ze al af zijn”.