Cranberries, superfood van dichtbij
Wist je dat wij sinds 2021 cranberries uit de regio voor je hebben? Ze komen rechtstreeks van Bart Crouwers van The Cranberry Company uit de Krimpenerwaard. En ze worden biologisch geteeld! Want op 9 hectare veengrond, aan het Middelblok in de polder, groeien sinds 2017 jonge cranberryplantjes.
Cranberries zijn een echt superfood en passen perfect in een bewuste, gezonde levensstijl. Ze zijn niet alleen lekker, maar zitten ook boordevol voedingsstoffen die bijdragen aan je gezondheid. Al eeuwenlang zijn de voordelen van cranberries bekend. Inheemse volkeren in de Verenigde Staten gebruikten ze als voedzaam ingrediënt en medicijn. Hun heilzame werking werd in de 17e eeuw wereldwijd erkend, toen scheepsbemanningen vaten met gedroogde cranberries meenamen om scheurbuik te voorkomen dankzij het hoge vitamine C-gehalte.
Immuumsysteem
Niet alleen vitamine C, maar ook essentiële mineralen een grote hoeveelheid antioxidanten. Antioxidanten spelen een cruciale rol bij het beschermen van ons lichaam tegen vrije radicalen en bevorderen een sterk immuunsysteem. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat cranberries effectief en ondersteunend kunnen zijn bij het voorkomen van bacteriële infecties.
Natuurlijk ecosysteem door biologische cranberries
De grond in de Krimpenerwaard is licht zuur en houdt in dit natuurgebied veel organisch materiaal en vocht vast. Juist daarom gedijen de cranberrieplanten hier goed en past biologische teelt hier prima. Er komen uiteraard geen chemische bestrijdingsmiddelen, insecticiden of kunstmest aan te pas. De planten groeien op een permanent vochtige veenbodem, waar het microleven in de grond met rust wordt gelaten. Dit draagt bij aan een gezond en natuurlijk ecosysteem.
Geen monocultuur
De teelt is geen monocultuur: tussen de cranberryplanten groeien ook andere gewassen zoals egelboterbloem, wolfspoot, veldbeemdgras, pijpestrootje en watermunt. Deze biodiversiteit bevordert de aanwezigheid van insecten en helpt de planten op een natuurlijke manier te beschermen tegen ziektes.
Het mooie is ook dat de schapen die hier in de velden grazen en de grassen eten de vegetatie op een natuurlijke manier in stand houden.
En in de oogsttijd is alle hulp welkom. Wij mochten een middagje meehelpen Vera, Willemijn en Céline trokken samen met een groepje klanten er op uit om te helpen. Niet alléén het weer zat mee, droog, beetje zon en beetje wind. Maar het was een feestje en een heerlijk ontspannen klus om samen te doen. Leerzaam én supergezellig!
Dit jaar de oogst gemist en help je volgend jaar graag mee? Laat het t.z.t. even weten aan ons in de Biowinkel of aan Matthijs of Gerard. Want vele handen maken licht werk!
Hoe zijn de bessen dit jaar?
” Het plukseizoen is inmiddels voorbij. Het is een intensieve periode want we zijn vrijwel dagelijks in het veld, weer of geen weer. Dit jaar was de zomer een stuk natter en kouder dan voorgaande zomers en dat merken we aan de opbrengst want er komen minder bessen af. Maar de cranberries zijn mooi stevig en van prima kwaliteit “: vertelt Matthijs.
Cranberries in de keuken
Cranberries zijn gezond en passen uitstekend in een duurzame keuken. En zo eenvoudig te bereiden. Maar ook gedroogd is het een lekkernij als tussendoortje, in salades, in gebak, of als smaakvolle toevoeging aan smoothies en yoghurt.
Cranberrycompote: Simpel en heerlijk!
Ingrediënten:
- 250 gram verse cranberries
- 100 gram rietsuiker of een natuurlijke zoetstof zoals honing of agavesiroop
- 100 ml water
- 1 theelepel biologische sinaasappelschil (geraspt)
- Optioneel: een snufje kaneel of een klein stukje verse gember voor extra smaak
Bereidingswijze:
- Voorbereiden: Spoel de verse cranberries goed af onder koud water.
- Koken: Doe de cranberries, suiker (of alternatieve zoetstof), en het water in een pan en zet het op middelhoog vuur.
- Sudderen: Breng het mengsel aan de kook en roer af en toe. Na een paar minuten beginnen de cranberries open te springen.
- Smaken toevoegen: Voeg de geraspte sinaasappelschil toe en roer goed door. Wil je wat extra warmte in de smaak, voeg dan een snufje kaneel of een stukje gember toe.
- Afkoelen: Laat de compote op laag vuur sudderen tot het indikt (ongeveer 10 minuten). Haal van het vuur en laat afkoelen.
Serveertip:
De cranberrycompote is heerlijk bij yoghurt, havermout, pannenkoeken of als bijgerecht bij hartige gerechten zoals gevogelte of een kaasplankje. Bewaar de compote in een afgesloten pot in de koelkast (tot een week lang).
Eet smakelijk! 😊