Onze kerstspecials uitgelicht

De feestdagen komen er aan en dat is hét moment om iets extra moois op tafel te zetten. Denk bijvoorbeeld aan Kerststollen van de bakker, bijzondere groenten of vlees, wild en vis. Wij hebben een aantal producten die we graag voor je uitlichten of zelfs speciaal voor jou bestellen. Dat bestellen gaat heel eenvoudig met het downloaden en invullen van de Kerstspecials lijst. Zo hoef je niet mis te grijpen in deze toch al drukke dagen.

Je kunt hier de bestellijst downloaden. Je stuurt ‘m ingevuld per mail naar info@biowinkelgouda.nl, of levert een geprinte versie bij ons in de winkel in.

Kerststollen, oliebollen & appelbeignets

Onze bakkers van Van der Westen Organic Family Bakery bakken traditiegetrouw al jaren onze heerlijke Kerststollen. De keuze is ruim: we hebben stollen gemaakt met gist of desem, spelt, vegan of glutenvrij, of gezoet met stropen. En altijd rijk gevuld met echte amandelspijs, vruchten en noten. Kijk voor het assortiment op onze bestellijst.

En het aanbod oliebollen en appelbeignets kun je hierboven downloaden. Let op want deze worden pas vers gebakken door de bakkerij en zijn verkrijgbaar op 29, 30 en 31 december.


Lokale cranberry’s uit de Krimpenerwaard

Onze lokale biologische cranberry’s van Matthijs Crouwers en Gerard Harleman van The Cranberry Company zijn weer volop verkrijgbaar! Op de natuurlijke veengronden van de Krimpenerwaard oogsten zij deze prachtige bessen uit zo’n 18 hectare natuurgebied. Dit jaar hebben ze voor het eerst ook heerlijke cranberrycompote gemaakt, verkrijgbaar in drie varianten: gezoet met rietsuiker, agave of honing. Een perfecte aanvulling voor elk feestelijk kerstdiner!


Jerseyvlees van Boerderij Eyckenstein

Boerderij Eyckenstein uit Maartensdijk levert ons biologisch rundvlees van Jersey stieren. Dit zijn de stierkalveren die ‘over’ zijn van o.a. biologische  Kaasboerderij de Groote Kamp in Lunteren. Hier zorgen hun moeders voor de melk van de Remekerkaas.

De jonge stiertjes krijgen op boerderij Eyckenstein en de omliggende natuurweiden de tijd en ruimte om een vrij en volwaardig leven te lijden tot zeker 2,5 jaar oud. De dieren houden hun hoorns, lopen vrijwel het hele jaar buiten en eten gras, kruiden en graan van eigen akkers.


Wild van het Wildhuys

We hebben weer een mooi assortiment wild van het Wildhuys. Het klein wild (gans, haas) komt uit de polders van de Krimpenerwaard en het groot wild (hert, wildzwijn) van de Veluwe. De basis is duurzame jacht door de wildpopulatie in balans te houden en alléén dieren te bejagen die dit verstoren. Geen import, geen kweekwild maar uit de vrije natuur. Bovendien willen Bram en zijn vrouw je graag inspireren door bij elke soort wild (gans, haas, wild zwijn, of hert) mooie recepten te geven die passen bij het seizoen. Kijk daarom eens op hun website. Je vindt de producten van het Wildhuys in onze vriezer.

 

Traditionele Panettone van de Veldkeukenbakkerij in Amelisweerd

We hebben inmiddels een kleine traditie opgebouwd. Want éénmaal per jaar, vlak voor de feestdagen gaan wij naar bakker René van de Veldkeuken in Bunnik. Hier bakken ze o.a. prachtige panettone.

De panettone is het traditionele Kerstbrood in Italië, Zoals wij de Kerststol kennen maar beslist anders van smaak. Dankzij de luchtige structuur is het meer een ‘plukcake’ al dan niet gevuld met rozijnen, sinaasappel, chocolade, hazelnoot, cranberry of pistache. En de Veldkeukenbakkerij heeft deze traditie ook in de vingers. Het langzaam laten ‘groeien van het deeg’, op basis van desem (pasta madre) en het delicate bakproces waarbij ze ondersteboven hangen maakt ze bijzonder en vooral heel lekker.

Behalve panettone hebben we ook weer heerlijke gevulde pecan-sinaasappelkruidkoek, spelt-speculaas harten en gevuld speculaas met walnotenspijs.

En twee prachtige edities van de Veldkeuken kookboeken.  Ook leuk om cadeau te geven. Op = op!

Tip van René: bewaar de panettone in de vriezer en ontdooi hem pas één dag voor gebruik. Vlak voor het opdienen even 5 minuten op 180 graden oppiepen (zonder folie) in de oven.

Rechtstreeks uit Italië

Wie Céline een beetje kent weet dat ze graag in Italië komt. Ze heeft er zo haar biologische adresjes waarvan ze graag de producten naar Gouda meebrengt. Je kent misschien al de hazelnootproducten van Altalanga uit Alba, een ware traktatie uit Piemonte. Denk aan vers geroosterde hazelnoten met een ongeëvenaarde smaak (zeker proeven!), glutenvrije Torta Nocciole (hazelnoottaart), en de fluweelzachte hazelnootpasta – ideaal voor zelfgemaakt ijs of desserts.

Op de voorgrond zakken met hazelnoten en de hazelnoottaatjes

Céline’s Wijnadvies

Het kiezen van de juiste wijn kan soms een uitdaging zijn, zeker met zo’n groot biologisch assortiment in onze winkel. Biologische wijnbouw blijft groeien en levert steeds hogere kwaliteit. Mijn advies? Kies je wijn op basis van de gerechten die je serveert. Zelf ga ik vaak voor een wijn uit het land van herkomst van de ingrediënten: een Italiaanse wijn bij een pasta of een Spaanse bij tapas. Maar traditionele regels zijn minder strikt dan vroeger. Een jonge rode wijn of een frisse rosé past tegenwoordig net zo goed bij kip of vis. En misschien heb je een favoriet en bouw je juist de maaltijd om de wijn heen!

Ons schap biedt een mooie selectie biologische wijnen, waaronder een aantal uit de nieuwe wereld zoals Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. Door de unieke ligging en bodemsoorten hebben deze wijnen vaak een bijzondere fruitigheid of ronde smaak. Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze? Vraag het me gerust in de winkel.

Thuis geniet ik in het weekend graag van een wijn van een van mijn favoriete wijnboeren, bijvoorbeeld uit Italië. Dankzij mijn vakantiebezoekjes heb ik er fijne contacten opgebouwd en breng ik soms exclusieve partijen mee voor de winkel. Momenteel hebben we een paar bijzondere wijnen op voorraad:

  • Dolcetto d’Alba (vol en rond) van Erbaluna
  • Moscato d’Asti (een niet te zoete dessertwijn) van Brandini
  • Alta Langa Brut (een droge mousserende wijn met een lange afdronk) van Brandini
  • De laatste flessen Barolo DOCG 2015 (de koning onder de wijnen) van Erbaluna

Kom langs en ontdek jouw nieuwe favoriet!

Céline en Ambra poseren voor een heel groot wijnvat bij Brandini

Een paar tips voor de Kaasplank

Speciaal voor de feestdagen zijn er weer een aantal bijzondere kazen in huis. Van mooie romige tot pittig en sterk. We noemen er een aantal:

Deense Kloosterkaas (mild en licht gerookt) of Kornblomst (milde blauwe) – uit Frankrijk de Comté (licht pittige), Tomme de Pays (romig iets gerijpt) – , Taleggio (romige roodcultuur), en Gorgonzola (sterk en romig) uit Italië – Manchego (temperamentvol) uit Spanje – Emmentaler of Gruyere uit Zwitserland. En natuurlijk alles wat je verder van ons gewend bent in de kaasvitrine. Er zit vast wel iets voor je bij.

Als vegan-kaas liefhebbers zit je ook goed want er zijn diverse soorten verkrijgbaar. Kies bijvoorbeeld voor vegan geitenkaas, brie, blauw- of roodschimmel. Er zijn wat stevigere soorten maar ook smeerbare. Te gebruiken in gerechten of op de kaasplank.

Tip: hoe pittiger de kaas, hoe lekkerder te combineren met iets zoets zoals peer, druiven of vijgenbrood. We hebben een vijgen-sinaasappel- of kweepeergelei die je erbij kunt serveren. Verder kun je kaas ook altijd combineren met balsamico azijn, mosterd, of een pepertje (zoals in onze pittige pruimenchutney).

presentatie van een vitrine met allerlei verschillende soorten kaas die lekker zijn op de kaasplank